6 Tips om je leren meubels te onderhouden

30-01-2015 - Hans Schrotenboer

Als je langer wil genieten van je leren meubels, is het belangrijk je meubels te onderhouden. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb voor jullie een aantal tips op een rij gezet. Ik hoop dat jullie met deze tips langer kunt genieten van je leren meubels.

1:  Zet lederen meubels nooit in de zon, want dan kan het leer uitdrogen en barsten. 

2: Gebruik een of twee keer per jaar een onderhoudsmiddel om het leer soepel te houden. Wrijf dit goed uit, zodat het niet in je kleren komt. Laat het na het aanbrengen van het onderhoudsmiddel 12 uur intrekken en wrijf het daarna goed uit voordat je het meubelstuk weer gebruikt. 

3:  De reguliere verzorging van leren meubelen is afhankelijk van het type leer. Ruw leer is een andere behandeling nodig dan glad leer.

Ruw leer kan niet tegen water. Daarom moet je het regelmatig zuigen. Vuil, gladde plekken en vlekken dient je met een borstel voor ruw leder of een gum af te nemen. Vervolgens kun je het opzuigen. 

Glad leder dien je regelmatig af te nemen met een vochtige doek. Voor het beste resultaat dien je dit water eerst te koken. Als je dit doet dan blijven er bij het schoonmaken geen kalkvlekken op het leer achter. Je kunt echter ook gebruik maken van gedestilleerd water. 

4:  Wanneer je lederen meubilair erg vies is dan kun je dit afnemen met een sopje van neutrale zeep of een fijnwasmiddel, waarna je het met schoon water dient na te behandelen (ook hier geldt voor het beste resultaat even het water koken). 

5:  Je kan ook je eigen onderhoudsmiddel maken. Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje. Goed schudden voor gebruik en aanbrengen met een zachte doek. Vaak een schoon stukje doek nemen. Goed uitwrijven, zodat er geen olie op je kleren komt. Als je dit middel gebruikt op lichtgekleurd leer, probeer het dan eerst uit op een onopvallende plek.

6:  Droog leer kun je insmeren met een zachte doek met glycerine. 1 nacht in laten trekken en de volgende ochtend uitwrijven met een schone zachte doek.

Ik hoop dat deze tips je helpen om je leren design meubels netjes te houden. Komen de tips te laat? Kijk dan eens bij onze banken of stoelen collectie.

Reageer op dit bericht